Misleiding in strijd tegen kanker

De miljarden guldens die wereldwijd in het kankeronderzoek worden gestoken, hebben tot nu toe nauwelijks invloed op de overlevingskansen van kankerpatiënten. Er sterven meer mensen dan ooit aan ingekapselde tumoren, die negentig procent van alle soorten kanker uitmaken.
Dat schrijft Lynne McTaggart in Wat je weten moet over kanker. De in Engeland wonende Amerikaanse journaliste heeft het niet begrepen op de medische stand. 'De gemiddelde oncoloog zal je vertellen dat er met behulp van chemotherapie, nieuwe medicatie en nieuwe combinaties van behandelingen grote vooruitgang is geboekt. De beeldvorming is erop gericht ons te doen geloven dat we de strijd tegen kanker aan het winnen zijn. Het is echter tijd dat we gaan inzien dat we worden misleid'.
Als voorbeeld noemt zij chemotherapie. 'Welke en hoeveel medicatie we ook gebruiken, niet meer dan 9 % van de patiënten die met chemotherapie worden behandeld, overleven kanker. Andere behandelingen, waarvan de American Cancer Society het effect niet bewezen acht, hebben een hoger percentage van slagen'. Zij gelooft niet in wondermiddelen; wel in de combinatie van een dieet en voedingssupplementen met het gebruik van stoffen met kankerbestrijdende eigenschappen. Onderzoek heeft uitgewezen dat die combinatie aan kankerpatiënten de grootste overlevingskans biedt, en leidt tot minder pijn en meer eetlust.
Hoewel Taggart kritisch staat tegenover de gebruikelijke behandeling tegen kanker, is haar boek geen ode aan de alternatieve geneeskunde. 'We weten niet wat alternatieve therapieën, hoe onbetrouwbaar ze ook mogen lijken, ons te bieden hebben als ze niet aan wetenschappelijke normen worden getoetst. Pas als we dit erkennen, kunnen we echt vooruitgang boeken'.
Wat je moet weten over kanker geeft een overzicht van mogelijke oorzaken van kanker en van manieren om de kans te verkleinen dat je ziek wordt. Kankerpatiënten kunnen aan de hand van de uitgebreide informatie over gebruikelijke en alternatieve behandelmethoden hun eigen keuze maken. 'Volg niet lijdzaam de orders van een arts op', adviseert Taggart, 'stel gericht vragen en sta erop dat je mede zelf kunt bepalen welke therapie het beste bij je past. Bedenk dat de absolute voorwaarde voor genezing het vertrouwen in de behandeling is'.

Lynne McTaggart - 'Wat je weten moet over kanker. Behandelingsmethoden, risico's en alternatieven'. Rotterdam, Lemniscaat, f 32,50.

Artikel uit het Eindhovens Dagblad - 6 september 2000

Medisch dossier 2005-heden
Medisch dossier 1999-2004
Uitgaven van het blad What Doctors Don’t Tell You van de gezaghebbende medisch journaliste Lynne Mc Taggart.

Wat artsen u niet vertellen

Terug naar kankertherapie

Terug naar hoofdpagina