De lijkwade van Turijn



De lijkwade van Christus?

Home
1 Inleiding Inleiding over de lijkwade van Turijn
2 Bijbel Bijbelse geschiedenis van de lijkwade van Christus
3 Mandylion De geschiedenis van het kleed van Edessa
4 Lijkwade De geschiedenis van de lijkwade van Turijn
5 Onderzoek Onderzoek van de lijkwade van Turijn
6 Conclusie Conclusies over de lijkwade
7 Chronologie Chronologie van de lijkwade

_________________________________________________________________
^ Top

De geschiedenis van de lijkwade van Turijn


LireyMedaillion

Na de plundering van Constantinopel horen we meer dan een eeuw niets meer van het Mandylion. Onomstreden staat vast dat het kleed, dat we nu kennen als de lijkwade van Turijn, in 1355 wordt tentoongesteld in een kerk in het Franse Lirey. Pelgrims konden een medaillion verkrijgen met daarop afgebeeld de voor- en achterkant van de op de lijkwade gekruisigde.
Bijna een eeuw later, in 1453, werd de lijkwade verkocht aan hertog Lodewijk I van Savoye. Terwijl de stad Constantinopel werd geplunderd door de Ottomanen, was de lijkwade veilig in Franse handen en bleef ruim 500 jaar in bezit van de fam. Van Savoye.


ChambéryKasteel Chambéry

In 1502 werd de lijkwade ondergebracht in kasteel Chambéry in de gelijknamige stad Chambéry, hoofdstad van het departement Savoie in de Franse Alpen. Daar werden regelmatig tentoonstellingen gehouden.


De lijkwade werd in 1516 nageschilderd op een schaal van 1:3. Op de kopie zijn de 4 brandgaten in L-vorm te zien, die ook te zien zijn op het Pray Manuscript te Boedapest van 1192. De kopie wordt nog steeds bewaard in de Belgische stad Lier.
In 1532 brak er brand uit in de kapel van Chambéry. De lijkwade liep daardoor grote brandgaten, schroeivlekken en waterschade op. Twee jaar later waren er herstelwerkzaamheden door nonnen aan de lijkwade, maar er bleven beschadigingen.


TurijnKathedraal van Turijn

Hierna verbleef de lijkwade op verschillende plaatsten. Uiteindelijk kwam hij in 1578 in Turijn terecht, waar hij werd geplaatst in de Dom van Turijn, een aan Johannes de Doper gewijde kathedraal. Hierna gebeurden er eeuwenlang weinig opzienbarende dingen met de lijkwade. Maar de belangstelling voor de lijkwade rees aanzienlijk nadat er in 1898 foto's van de lijkwade werden gemaakt:


Negatief gezichtNegatief (gespiegeld) en positief, foto 1898

Amateurfotograaf Secondo Pia fotografeerde de lijkwade tijdens een tentoonstelling in Turijn. Hij schrok toen hij het ontwikkelde negatief bekeek, want het negatief van het gezicht leek treffend op een gezicht. Het bleek de lijkwade zelf een soort fotonegatief was en dat op een negatief veel natuurlijker het gezicht en de voor- en achterkant van het lichaam van de gekruisigde te zien was. De lijkwade geeft de gekruisigde gespiegeld weer, dus voor een correcte weergave van de gekruisigde dient het negatief gespiegeld te worden weergegeven.



Negatief (gespiegeld), foto 1931

De eerste foto’s waren aanleiding tot intensief onderzoek naar de lijkwade. De lijkwade zelf werd nog steeds zo nu en dan tentoongesteld. Bij de tentoonstelling van 1931 werd beroepsfotograaf Giuseppe Enrie in de gelegenheid gesteld om de lijkwade scherper te fotograferen. Zijn gespiegelde zwartwit negatieven zijn inmiddels uitvergroot gedigitaliseerd en te bezichtigen op www.sindonology.org. Kleurenfoto’s zijn in 1978 gemaakt door technisch beroepsfotograaf Barrie Schwortz. De diverse foto’s zijn aanleiding geweest voor diverse onderzoeken aan de foto’s en aan de lijkwade zelf.
In 1983 stierf Umberto II van Savoye, de ex-koning van Italië en eigenaar van de lijkwade. Hij liet de lijkwade na aan het Vaticaan, onder de voorwaarde dat deze in de kathedraal van Turijn zal blijven bewaard. De lijkwade werd in 2002 gerestaureerd onder leiding van textielrestaurateur en textielhistorica Mechthild Flury-Lemberg. Van de gerestaureerde lijkwade staan uitvergrote kleurenafbeeldingen online.


Klik op Onderzoek om verder te gaan met onderzoek van de lijkwade van Turijn.

^ Top

Terug naar Homepagina