Home   Lijst Zoeklicht artikelen


2019 - nr. 9

Redenen om IsraŽl aan te vallen

De toestand in het Midden-Oosten

In EzechiŽl 38 staat een aanval beschreven door een coalitie van diverse volkeren op een welvarend en van de oorlog hersteld IsraŽl. De IsraŽliŽr Amir Tsarfati identificeert deze in zijn boek Het laatste uur als volgt: Magog, Mesech en Tubal vormen Rusland, Gog is de Russische leider, PerziŽ is Iran, Cusj is Soedan, Put is LibiŽ, en Gomer en Beth-Togarma vormen Turkije. Het bijzondere is dat we nu voor het eerst in een tijd leven waarin zichtbaar wordt dat deze 5 landen IsraŽl zouden willen aanvallen. Elk land heeft zo zijn eigen agenda.

Rusland
Dit is de enige atoommacht, waar IsraŽl vijandelijk mee te maken kan hebben, hoewel Iran zijn best doet om dat ook te worden. Sinds de annexatie van de Krim heeft Rusland te maken met economische sancties en tegenwind. Militair zoekt Rusland machtsuitbreiding in SyriŽ, waar het president Assad al jaren helpt tegen de islamitische opstand. In ruil daarvoor heeft Rusland inmiddels de beschikking over een luchtmachtbasis in Hmeimim en een marinebasis in Tartous aan de Syrische kust. SyriŽ is een vazalstaat van Rusland geworden, waardoor Rusland nu grenst aan IsraŽl. Maar erg veel oorlogsbuit is er voor Rusland in SyriŽ niet te halen. De meeste olievelden liggen in Noordoost-SyriŽ. Dat wordt echter door de Koerden bezet, die militair worden ondersteund door de Amerikanen. In de door IsraŽl geannexeerde Golanhoogten bevindt zich ook olie. IsraŽl heeft verder de beschikking over veel aardgas, dat aan hun Middellandse Zeekust gevonden wordt. Een interessante oorlogsbuit voor Rusland, maar nu nog niet.
IsraŽl is het enige land ter wereld dat een goede relatie heeft met de Amerikaanse president Trump en met de Russische president Poetin. Trump heeft dat bewezen door de Amerikaanse ambassade te verhuizen naar Jeruzalem, door de IsraŽlische annexatie van de Golanhoogten te erkennen en door een vredesplan in te dienen, dat de Palestijnen geen extra land, maar wel welvaart belooft.
Minder bekend is wat Poetin heeft gedaan voor IsraŽl. IsraŽl waarschuwt nogal eens landen voor op handen zijnde aanslagen. Zo is enkele jaren geleden Rusland gewaarschuwd voor een grote aanslag. De Russen hebben die daarop kunnen voorkomen. Daarna heeft Poetin de IsraŽlische premier Netanyahu gevraagd wat hij er voor terug kon doen. Waarop Netanyahu vroeg om de lichamen van enkele soldaten, die in 1982 in de Libanese Bekavallei door SyriŽ waren gevangen genomen of gedood. IsraŽl had ontdekt dat zij lagen begraven op een begraafplaats in het Palestijnse vluchtelingenkamp Jarmuk ten zuiden van Damascus. Maar IsraŽl was niet in staat hun lichamen op te graven en naar IsraŽl te vervoeren. Poetin heeft daarop zijn leger opdracht gegeven om deze lichamen op te graven. Begin april dit jaar werden de lichamen in Moskou over gedragen aan Netanyahu, die zijn vriend Poetin bedankte voor wat hij had gedaan. Sergeant Zachary Baumel was de enige IsraŽlische militair, die kon worden geÔdentificeerd.
Toch is hier sprake van een kwetsbare vriendschap tussen Rusland en IsraŽl. Verandering van leiderschap, ongelukkige handelingen in SyriŽ of andere omstandigheden zouden Rusland wel eens van gedachten kunnen doen veranderen t.a.v. IsraŽl.

Iran
Het sjiitisch Iran gelooft dat de komst van de Mahdi nabij is, maar dat de Joodse staat IsraŽl een belemmering daarvoor is. Iran doet er dan ook alles aan om de staat IsraŽl te vernietigen. Daartoe probeert Iran vanaf zijn land een sjiitisch bruggenhoofd te vormen tot aan de Middellandse Zee. In Noord-Irak bevinden zich sjiitische milities, die hebben geholpen met het verslaan van ISIS in Irak. Nadat die verslagen was, hebben deze milities zich echter niet onderworpen aan Irak, maar zich verbonden met de Iraanse Revolutionaire Garde, die door de VS wordt beschouwd als een terroristische organisatie.
In SyriŽ steunen sjiitische en Iraanse milities president Assad tegen de rebellen en tegen ISIS. Maar Iran tracht hen ook te gebruiken om de sjiitische Hezbollah in Libanon te bewapenen en te voorzien van geavanceerd wapentuig. Hezbollah heeft beschikking over duizenden raketten, die heel IsraŽl kunnen bereiken. Deze raketten zijn echter niet zo precies. Om deze raketten geavanceerder te maken is Iran bezig militaire onderdelen naar SyriŽ te vervoeren of daar in elkaar te zetten voor Hezbollah. Daarom voert IsraŽl veel bombardementen uit op Iraanse opslagplaatsen en fabrieken in SyriŽ. Een tweede manier om IsraŽl van de kaart te vegen, is het ontwikkelen van een Iraanse atoombom. Om dat te verhinderen hebben de VS, Rusland, China, Frankrijk, het VK en de EU in 2015 met Iran een nucleaire deal (JCPOA) afgesloten, waarbij enerzijds bepaalde economische sancties tegen Iran zouden worden opgeheven en anderzijds Iran beloofde uranium niet te verrijken boven de 3,67 %. Omdat Iran in strijd met VNVR-resolutie 1929 langeafstandsraketten heeft gemaakt die kernkoppen kunnen dragen en ervan werd verdacht heimelijk bezig te zijn verrijkt uranium van 20 % te fabriceren, hebben de VS zich vorig jaar teruggetrokken uit de JCPOA. Om het Iraanse regime te dwingen te stoppen met het verrijken van uranium schroeven de VS hun economische sancties tegen Iran steeds verder op en dreigen met maatregelen tegen bedrijven, die deze sancties tegenwerken. De Iraanse olieverkoop en economie krimpt hierdoor drastisch en de bevolking protesteert. Desondanks gaat Iran door met het produceren van 20 % verrijkt uranium en met het ondersteunen van terroristische organisaties als Hezbollah en Hamas.
Dat laatste is toegelicht door Suheib Yousef, die onlangs Hamas heeft verlaten, net als zijn broer Mosab Hassan Yousef (de Groene Prins) jaren eerder. Suheib Yousef is gevlucht naar Zuidoost-AziŽ. Daar onthulde hij dat Hamas het islamitisch Midden-Oosten bespioneert met geavanceerde afluisterapparatuur en deze informatie aan Iran geeft in ruil voor financiŽle steun. Hij onthulde ook dat de partijtop van Hamas weelderig leeft in Turkije, terwijl het Palestijnse volk in Gaza in armoede leeft. Maar daar maken Iran en Turkije zich weinig druk om. Hamas is nuttig om het IsraŽl lastig te maken.

Turkije
Al jaren geleid door president Recep Tayyip Erdoğan, die droomt van herstel van het oude Ottomaanse Rijk. Erdoğan schroomt niet om duizenden politieke tegenstanders in zijn land hun banen af te nemen of zelfs op te sluiten. Turkije ondersteunt in SyriŽ de ďgematigdeĒ rebellen tegen president Assad. Desondanks is de Turkse relatie met Rusland tamelijk goed. In naam is Turkije nog een NAVO-partner. Maar de aankoop van Russische S-400 luchtafweersystemen toont de steeds nauwere banden met Rusland aan. Erdoğan is ook een steeds fellere vijand van IsraŽl aan het worden en wil graag Jeruzalem ontdoen van IsraŽlische overheersing. In de tussentijd heeft Turkije een oogje op Griekse olie- en gasvoorraden in de EgeÔsche Zee en steelt het aardgas van Cyprus. Hiermee kan ook IsraŽl worden dwars gezeten. IsraŽl, Griekenland en Cyprus hebben dit jaar een overeenkomst getekend om de EastMed-pijplijn aan te leggen, teneinde hun aardgas, dat zich in de Middellandse Zee bevindt, te transporteren naar Europa. Hierdoor wordt Europa minder afhankelijk van Russisch gas, iets wat Rusland met lede ogen aanziet. Het IsraŽlische gas kan in de toekomst een welkome oorlogsbuit vormen voor landen als Turkije en Rusland, die allebei last hebben van een krimpende economie.

Soedan
Iran had in de Soedanese hoofdstad Khartoem een fabriek gebouwd om raketten te vervaardigen, zodat ze makkelijker te verschepen zijn naar de Palestijnen. Maar IsraŽl heeft deze vernietigd, wat kwaad bloed heeft gezet bij Soedan. Soedan ziet in Turkije dan ook een welkome militaire bondgenoot.
Turkije is bezig om economische en militaire banden met Soedan te versterken, teneinde Erdoğans Ottomaanse droom te verwezenlijken. Daartoe heeft Turkije van Soedan het beheer verkregen over de vervallen oude Ottomaanse havenstad Soeakin, om die nieuw leven in te blazen. Officieel voor toerisme, maar militair gebruik is ook mogelijk. Zo kan Turkije met hulp van Soedan vanaf het zuiden IsraŽl aanvallen.

LibiŽ
Sinds de geslaagde opstand tegen de Libische leider Kadaffi heerst er chaos in LibiŽ. Inmiddels is er sprake van een internationaal erkende regering van premier Fayez al-Serraj, die zetelt in Tripoli. Deze regering wordt gesteund door Turkije. De regeringsmacht is echter tanende. Een groot deel van het land is nu in de macht van de Libische krijgsheer Khalifa Haftar, die met zijn Libische Nationale Leger (LNA) bezig is met een opmars vanuit Oost-LibiŽ. Hafter steunt een tegenregering, die gevestigd is in Benghazi. Hafter krijgt op zijn beurt steun van Rusland. Het maakt voor de profetie niet zoveel uit wie de strijd zal winnen: Fayez al-Serraj of Khalifa Haftar. In beide gevallen komt er een Libische regering die bondgenoot wordt van een van de landen, die in EzechiŽl 38 wordt genoemd als aanvaller van IsraŽl.

Saoedi-ArabiŽ
Niet iedereen zal blij zijn met deze oorlog. Volgens EzechiŽl 38:13 zullen Sjeba, Dedan, de kooplieden van Tarsis en al hun jonge leeuwen (HSV) deze aanval op IsraŽl veroordelen. Amir Tsarfati identificeert Sjeba en Dedan met Saoedi-ArabiŽ, Tarsis met Europa en hun jonge leeuwen met de Verenigde Staten. Dat Europa en de VS deze oorlog zullen afkeuren, is begrijpelijk. Maar dat Saoedi-ArabiŽ dat ook zal doen, is opmerkelijk. Saoedi-ArabiŽ is immers een streng islamitisch land, dat religieuze redenen heeft om het bestaansrecht van IsraŽl te ontkennen. Maar daar zien we de laatste jaren een kentering in. Het soennitische Saoedi-ArabiŽ voelt zich de laatste jaren steeds meer bedreigd door het sjiitische Iran, dat bezig is met het verspreiden van de sjiitische islam op het Arabisch schiereiland en met het verrijken van uranium om een atoombom te kunnen maken. Saoedi-ArabiŽ heeft inmiddels heel goed door dat IsraŽl geen bedreiging is, maar de enige machtige militaire bondgenoot, die zou kunnen helpen in een strijd tegen Iran. We zien dan ook dat de Saoedische betrekkingen met IsraŽl steeds beter worden. Bijzonder dat we nu leven in een tijd, die voor het eerst zo ziet op de in EzechiŽl 38-39 voorzegde gebeurtenissen. Maranatha!

Kees Noorlander

© 

Neem een (proef)abonnement

Lijst Zoeklicht artikelen

Home