Kinderprikken in Israël
In augustus is Israël al begonnen met het toedienen aan volwassenen van boosters tegen het coronavirus.
Teneinde het forse aantal besmettingen van kinderen op de basisscholen terug te dringen, is Israël eind november ook gestart met het vaccineren van kinderen tussen de 5 en 11 jaar.
De Israëlische premier Bennet heeft zijn zoon als een der eerste kinderen laten inenten. Volgens Bennet is die vaccinatie veilig.
Niet iedereen heeft dat vertrouwen in die kinderprikken. Bij de Arabieren en de ultraorthodoxe Joden is niet veel animo voor het vaccineren van kinderen,
maar de meerderheid van de Israëlische ouders is wel bereid om hun kinderen te laten inenten.
Libanon
Omdat Libanon wordt overheerst door de Iraanse proxy Hezbollah, dat zich voorbereid heeft op oorlog met Israël, is het internationale bedrijfsleven amper geïnteresseerd in investeringen aldaar.
Het Libanese pond wordt steeds minder waard; het land is praktisch failliet. Steun van diverse Golfstaten is ook weggevallen.
Het is nog erger geworden nadat de Libanese minister van informatie George Kordahi openlijk partij uitsprak voor de Houthi’s in hun strijd met Saoedi-Arabië. Saoedi-Arabië is een van de Golfstaten die daarom sancties hebben opgelegd aan Libanon.
Minister Kordahi is inmiddels afgetreden, maar de sancties zijn niet verdwenen.
Ook buiten de Arabische wereld verliest Hezbollah meer steun. Onlangs heeft Australië heel Hezbollah, dus niet alleen de militaire tak, bestempelt als een terroristische organisatie. Nederland doet dit al sinds 2004, maar niet alle Europese landen zijn zo ver.
Nederland steunt de oproep van de VS en Israël aan de EU om heel Hezbollah als een terroristische organisatie te beschouwen.
Stroevere relatie met de VS
De Amerikaanse regering Biden voert duidelijk een andere koers met Israël dan de regering Trump. 11 maart vorig jaar schreef
The Wall Street Journal dat regeringsfunctionarissen van de VS hadden verklaard dat Israël Iraanse olietankers op weg naar Syrië had aangevallen met mijnen. Die verklaring heeft Israël geschokt.
Dat de regering Biden vermeende geheime Israëlische operaties lekt, houdt in dat Amerika geen betrouwbare bondgenoot meer is. Voor Israël betekent dat voorzichtiger zijn met het inlichten van de VS over Israëlische acties.
Aanslag te Natanz
Zo was er een maand later een explosie in de ondergrondse Iraanse kernreactor te Natanz, waardoor het Iraanse atoomprogramma forse vertraging opliep.
Slechts enkele minuten vóór deze aanslag had Israël Amerika ingelicht dat er een aanslag in Natanz zou plaatsvinden.
Over die late informatie was Amerika weer ontstemd. Maar Israël kon niet anders, gezien de loslippigheid van de VS.
NSO op Amerikaanse zwarte lijst
In november vorig jaar heeft het Amerikaanse miniserie van Handel twee Israëlische bedrijven in spionagesoftware, NSO Group en Candiru,
toegevoegd aan een zwarte lijst van buitenlandse bedrijven die zich bezighouden met kwaadaardige cyberactiviteiten.
Dit omdat deze bedrijven spyware zouden hebben verhuurd aan autoritaire regimes, zoals Saoedi-Arabië.
Daardoor is het in de VS verboden om deze Israëlische bedrijven informatie of producten te verkopen, ondanks het feit dat door NSO heel wat misdaden en terroristische aanslagen tegen Amerika zijn voorkomen.
Dit zal de bereidwilligheid van Israël, om veel inlichtingen met Amerika te delen, verder belemmeren.
Amerikaans consulaat te Jeruzalem
Sinds het aantreden van de regering Biden is er nog een geschil met Israël gerezen. Al in 1912 stond er een Amerikaans consulaat in de Gerson Agron Street in West-Jeruzalem, dat door de regering Obama misleidend werd aangeduid als
het Amerikaanse consulaat in Oost-Jeruzalem. Tot 2019 fungeerde dat consulaat praktisch als de Amerikaanse ambassade voor de Palestijnen.
Het werd echter in dat jaar samengevoegd met de Amerikaanse Ambassade, die in 2018 was verhuisd van Tel Aviv naar de David Flusser Street te West-Jeruzalem. Maar deze samenvoeging zette kwaad bloed bij de Palestijnen.
Daarom wil Amerika het oude consulaat voor Palestijnen in Jeruzalem heropenen, als onderdeel van de belofte van Biden om de betrekkingen met de Palestijnen te verbeteren.
Die heropening is echter tegen het zere been van de Israëlische regering, die daar geen goedkeuring aan wil geven; toestemming zal waarschijnlijk het einde van de regering Bennett betekenen.
Israël heeft geopperd om het Amerikaanse consulaat voor Palestijnse zaken in Ramallah te vestigen, maar dat zien de Palestijnen weer niet zitten.
De regering Biden wil niet alles terugdraaien wat Trump heeft bewerkt in het Midden-Oosten. Zo blijft de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem staan en heeft de nieuwe Amerikaanse ambassadeur, Tom Nides, net als zijn voorganger tijdens de regering Trump, de Klaagmuur bezocht.
De Abraham-akkoorden blijven ook springlevend. Diverse Arabische staten begrijpen dat het echte gevaar voor hen niet komt van Israël, maar van Turkije, en van Iran met diens militaire handlangers in het Midden-Oosten, zoals Hezbollah in Libanon en de Houthi’s in Jemen.
Atoomgesprekken met Iran
Amerika wil dat via heronderhandelingen de oude JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) nucleaire deal met Iran weer wordt hersteld.
Iran is echter pas bereid om serieus te praten als alle sancties tegen dat land zijn opgeheven. Ondertussen gaat Iran gewoon door met uraniumverrijking. Israël heeft zodoende geen vertrouwen
in heronderhandelingen en bereid zich voor op een eventuele aanval op Iran, teneinde de nucleaire installaties daar uit te schalen.
Meer militaire samenwerkingen
Steeds meer landen zien in dat Israël een belangrijke partner is om hun defensie te versterken.
Er is militaire samenwerking met Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten, enkele van de landen die met Israël de Abraham-akkoorden hebben gesloten.
Afgelopen november hebben deze golfstaten zelfs gezamenlijk met Israël en de VS marine-oefeningen gehouden in de Rode Zee.
Bahrein en de VAE beschouwen Iran als hun gevaarlijkste vijand en zien in Israël een belangrijke bondgenoot.
Een opvallende partner is het islamitische Marokko, dat onenigheid heeft met zijn buurland Algerije vanwege de door Marokko geannexeerde Westelijke Sahara.
Omdat die spanningen toenemen heeft Marokko een defensieverdrag met Israël gesloten. De samenwerkingsovereenkomst stelt Marokko in staat om geavanceerde wapens van Israël te kopen.
In 2020 hadden Marokko en Israël al besloten om hun betrekkingen te normaliseren.
Nu is daar nog een defensiepact bij gekomen, met samenwerking op het gebied van inlichtingen en militaire opleiding.
Een grote wapenklant van Israël is India. Beide landen zijn overeengekomen om samen technologie voor defensie te ontwikkelen. Er wordt gewerkt aan een tienjarenplan voor samenwerking op nieuwe defensiegebieden..
Geruchten van oorlogen
De Iraanse leiders willen tot elke prijs de Zionistische entiteit, zoals zij Israël noemen, vernietigen, wat het ook mag kosten.
Iran blijft doorgaan met het verrijken van uranium teneinde een atoombom te maken. Israël wil dat uiteraard voorkomen.
Het liefst door een aanval op de Iraanse kerncentrales van binnenuit door plaatselijke bewoners en Iraanse wetenschappers, maar, als dat niet kan, dan desnoods door een luchtaanval.
Een oorlog tussen Israël en Iran kan dus elk moment uitbreken of al uitgebroken zijn als dit artikel is verschenen.
Andere oorlogen die elk moment kunnen beginnen, zijn die tussen Rusland en Oekraïne en die tussen China en Taiwan. De gevolgen zullen niet alleen lokaal zijn, maar ook wereldwijd.
We leven in een tijd van oorlogen en geruchten van oorlogen, maar die zijn het begin der weeën (Matteüs 24:6-8).
Voorbede voor overheden is belangrijk, laten we daarbij ons oog gericht houden op de Heer Jezus en zijn komt.
Kees Noorlander