Home   Lijst Zoeklicht artikelen


2021 - nr. 3

De toestand in het Midden-Oosten

IsraŽl heeft met allerlei problemen te maken, zoals de coronapandemie, alweer nieuwe verkiezingen en militaire dreigingen vanuit Iran.

Zoín 70 km ten oosten van Teheran is er een dodelijke aanslag gepleegd op generaal Mohsen Fakhrizadeh, de belangrijkste Iraanse kerngeleerde. De liquidatie werd uitgevoerd vanuit een onbemande, geparkeerde auto met een machinegeweer. Niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeŽist, maar volgens Iran zit IsraŽl achter de aanslag. Iran, zelf niet vies van aanslagen in het buitenland, heeft wraak gezworen.

Iraanse raketbedreigingen
Die wraak zou Iran zelf kunnen uitvoeren, maar ook kunnen laten verrichten via aangestuurde sjiitische milities, zoals Hezbollah in Libanon of de Houthi-rebellen in Jemen.
Hezbollah beschikt over 100.000 raketten, waarvan er volgens Iran veel zijn uitgerust met precisie-apparatuur om in IsraŽl doelgericht heel veel schade te kunnen aanrichten. Daarnaast heeft Iran de Jemenitische Houthiís voorzien van Iraanse Shahed-136 Kamikaze drones met een bereik van 2200 km, ver genoeg om niet alleen Saoedi-ArabiŽ, maar ook IsraŽl te treffen.

Verbeterde luchtafweerraketten
IsraŽl gaat onverdroten door met het verbeteren van zijn luchtverdediging. Bij een militaire oefening daarvan, dit keer niet zoals gewoonlijk vanaf land, maar vanaf zee, werden twee soorten luchtafweersystemen getest: Iron Dome (IJzeren Koepel) en Davidís Sling (Davids Slinger). De Iron Dome afweerraketten werden oorspronkelijk ingezet tegen eenvoudige raketten. De verbeterde versie is nu ook in staat om drones en kruisraketten neer te halen. De Davidís Sling afweerraketten zijn vooral bedoeld om ballistische raketten en kruisraketten te onderscheppen. De oefening is volgens IsraŽl uiterst succesvol verlopen.

Nieuwe verkiezingen IsraŽl
De regering van nationale eenheid is al na 7 maanden gevallen. Likoed kon met Blauw en Wit geen overeenstemming bereiken over een nieuwe begroting. De verhouding tussen Benny Gantz en Netanyahu, die toch al niet goed was, is hierdoor nog verder verslechterd. Dit verkleint de kans op een nieuwe regering van nationale eenheid.
Maar ook vanuit Netanyahuís eigen partij, de Likoed, is er meer oppositie. Eind 2019 is er een leiderschapsverkiezing geweest bij de Likoed, waarbij het ging tussen Gideon Saíar en Benjamin Netanyahu. Die verkiezing werd door Netanyahu dik gewonnen. Maar nu gooit Saíar het op een andere boeg, want hij is zelf een nieuwe rechtse partij begonnen: Nieuwe Hoop, om te voorkomen dat Netanyahu weer aan de macht komt. Ondanks deze naam dreigen de verkiezingen zich toch weer toe te spitsen op de persoon van Netanyahu. De nieuwe verkiezingen zullen gehouden worden op 23 maart.

Vroegtijdige vaccinatie
Netanyahu heeft ook niet stil gezeten. Hij is bevriend met Albert Boula, de CEO van Pfizer, en heeft persoonlijk met de bestuursvoorzitter onderhandeld over de inkoop van veel vaccins tegen COVID-19. Dat is gelukt, maar wel tegen een hoge prijs. Naar verluid heeft IsraŽl zoín $ 30 per vaccin betaald, aanzienlijk meer dan de Ä 12 die de EU zou hebben betaald. Dat extra geld hoopt IsraŽl terug te verdienen door sneller uit de lockdown te kunnen komen.
Voor Pfizer is deze deal nuttig, omdat zo massaal kan worden getest hoe goed en snel mensen op het vaccin reageren, hoelang de bescherming duurt en of het vaccin beschermt tegen de Britse, Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse mutaties. Tevens kan nader worden onderzocht welke onbekende bijwerkingen er zijn op korte en middellange termijn. IsraŽl zal daartoe gegevens voor Pfizer verzamelen. Het land heeft een optie op snelle levering van aangepaste Pfizer-vaccins, voor het geval dat dit Pfizer-vaccin niet werkzaam is tegen een mutatie van het coronavirus.
Netanyahu hoopt hoge ogen te gooien bij de nieuwe verkiezingen dankzij het voortvarende vaccinatiebeleid van IsraŽl, wat hij een wereldwonder noemt. Op 19 december is de vaccinatie begonnen, er zijn al miljoenen IsraŽliŽrs gevaccineerd en de verwachting is dat elke IsraŽliŽr, die dat wil, vůůr april is ingeŽnt. Gehoopt wordt dat IsraŽl al vůůr Pesach terug naar het oude normaal kan. Maar de daarbij gepaard gaande vaccinatiedwang kan Netanyahu ook stemmen kosten.

Indirecte vaccinatieplicht
Om mensen over te halen zich te laten vaccineren, wil de IsraŽlische regering een groen paspoort invoeren. Dat kan een certificaat zijn, of een app, waarmee de houder kan bewijzen dat die tegen COVID-19 gevaccineerd is. Met zoín bewijs krijgt hij dan toegang tot winkelcentra en evenementen en mag hij gaan vliegen zonder in quarantaine te gaan.
Dit tot ontsteltenis van tegenstanders van de coronavaccins die snel zijn ontwikkeld, maar niet zijn getest op bijwerkingen op de langere termijn. Daar is IsraŽl nu officieel een proeftuin voor. Er zijn al demonstraties geweest tegen het groene vaccinatiepaspoort.

Palestijnse vaccinaties
De IsraŽlische vaccinatie is begonnen met het door Pfizer en BioNTech ontwikkelde vaccin, dat bij een temperatuur van -80ļ C moet worden bewaard. IsraŽl vaccineert inmiddels ook met het Moderna-vaccin. Dit kan bij -20ļ C worden bewaard. De Palestijnen hebben daarom gekozen voor het Russische Spoetnik V- vaccin, dat niet bij extreem koude temperatuur moet worden bewaard. Het is ook aanzienlijk goedkoper. Maar levering komt moeilijk op gang. De Palestijnse Autoriteit heeft, net als veel ontwikkelingslanden, moeite om snel voldoende vaccins te verkrijgen. De PA is daarom ook in gesprek met andere producenten van vaccins. De vaccinatie van Palestijnen is zodoende maanden later gestart dan die van de IsraŽliŽrs.
Dit tot ongenoegen van sommige niet-gouvernementele organisaties, landen en media, die er snel bij waren om IsraŽl te beschuldigen van discriminatie en achterstellen van de Palestijnen. Onterecht, want volgens de Oslo-akkoorden is de PA verantwoordelijk voor de gezondheidszorg voor Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza, behalve in Jeruzalem. Palestijnen, die in Jeruzalem wonen, krijgen dus wel dezelfde vaccins aangeboden als de IsraŽliŽrs.

Meer normalisaties
Steeds meer landen kiezen er voor om hun banden met IsraŽl te normaliseren. Na de VAE, Bahrein, Kosovo en Soedan hebben ook Marokko en Boethan daarvoor gekozen.
Als eerste stap zal er direct vliegverkeer tussen Marokko en IsraŽl mogelijk zijn. Daarna zullen diplomatieke betrekkingen worden aangegaan. In ruil hiervoor heeft de regering-Trump toegezegd de Westelijke Sahara als Marokkaans grondgebied te erkennen. De afspraken veranderen echter niets aan de Marokkaanse inzet voor de Palestijnse kwestie!
Het Boeddhistische koninkrijk Boethan heeft met de meeste landen in de wereld geen diplomatieke betrekkingen, zelfs niet met de VS. Dat is een bewuste keuze, teneinde zijn cultuur, natuur en natuurlijke hulpbronnen te beschermen tegen buitenlandse invloeden. Maar Boethan is onder de indruk van IsraŽls technologie en innovatie. Het koninkrijk hoopt door het aangaan van de onderlinge banden van IsraŽl hulp en advies te krijgen op het gebied van waterbeheer, landbouw, technologie, onderwijs en geneeskunde.

Technologisch vooraanstaand
IsraŽl is militair en technologisch nog steeds vooraanstaand in het Midden-Oosten. Maar het is niet verstandig om daar alle vertrouwen op te stellen; zonder Gods bescherming zal het heel moeilijk worden. Er zullen tijden komen dat IsraŽl in grote benauwdheid zal raken. Maar uiteindelijk zullen ze Jezus Christus zien, die zij doorstoken hebben. Dat gebeurt vlak vůůr zijn wederkomst. En dan zal heel IsraŽl tot bekering komen en zal de Messias uiteindelijk voorgoed uitredding geven.

Kees Noorlander

© 

Neem een (proef)abonnement

Lijst Zoeklicht artikelen

Home