Home   Lijst Zoeklicht artikelen


2023 - nr. 11

De Simchat Thora-oorlog

Zaterdag 7 oktober was de laatste en grote dag van het Loofhuttenfeest (Johannes 7:27).

Deze feestdag wordt Simchat Thora genoemd, dat betekent: Vreugde der Wet. Maar dit jaar was het geen feest. Er brak een verschrikkelijke oorlog uit tussen Hamas en IsraŽl. En net zoals 50 jaar geleden tijdens de Grote Verzoendag werd IsraŽl totaal verrast door de omvang van de goed gecoŲrdineerde aanval.

Massale aanval Hamas
ís Morgens vroeg om 6:30 uur viel Hamas massaal aan met een spervuur van raketten en mortieren op IsraŽl, met tot bommenwerpers omgebouwde hobbydrones en met gemotoriseerde paragliders. Iron Dome kon het massale spervuur niet aan.
Scherpschutters schoten grenscameraís kapot. De drones schakelden met speciale granaten de lokale IsraŽlische radar- en waarnemingsposten verder uit. Daardoor duurde het uren voordat de ernst en de locatie van de situatie doordrong tot de legerleiding en er adequaat werd gereageerd.
Er werden in het grenshek grote gaten gemaakt, waardoor gewapende terroristen op motorfietsen IsraŽl binnenvielen, waar ze dood en verderf zaaiden onder inwoners van dorpen en bezoekers van het Supernova muziekfestival. Palestijnen pleegden sadistische oorlogsmisdaden: groepsverkrachting, mensen werden levend verbrand of in stukken gehouwen. Mannen, vrouwen, bejaarden, kinderen en babyís, niemand werd ontzien. Door de late tegenreactie konden terroristen urenlang hun gang gaan, zeker 1200 IsraŽliís en buitenlanders werden er vermoord. Meer dan 100 mensen werden ontvoerd naar Gaza, waar met hen schandalig werd geparadeerd.

Falende inlichtingendienst
Deze aanval was al een jaar voorbereid. Maar de veel geroemde inlichtingendiensten van IsraŽl wisten van niets. Ze hebben zichzelf overschat en Hamas onderschat. Waarom de veiligheidsdiensten faalden is nog een grote vraag. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat Palestijnse werknemers in IsraŽl spioneerden voor Hamas.

Waarom deze aanval nu?
Voor Hamas waren er diverse redenen om nu aan te vallen: IsraŽl was verzwakt en afgeleid door de wekelijkse protesten van de links-progressieven, met stakingen, wegafsluitingen en dienstweigeringen.
Verder wist Hamas van het drukbezochte muziekfestival. Dat was een reden voor de timing.
De aanval was ook een waarschuwing aan Saoedi-ArabiŽ om geen vrede te sluiten met IsraŽl.

Hoe nu verder?
IsraŽl heeft besloten om Hamas helemaal te vernietigen door strijd en door de toevoer van elektriciteit, goederen, brandstof en zelfs water naar Gaza af te sluiten. IsraŽl wil de watervoorziening pas herstellen als Hamas alle gegijzelden vrijlaat. Kort na de gruwelijke aanval van Hamas kreeg IsraŽl veel steun van westerse landen. Die steun kan echter veranderen als door de aanvallen op Gaza en de blokkade veel Palestijnen omkomen. Probleem is ook dat na uitschakeling van alle Hamasstrijders er zo weer een nieuw Hamas kan opstaan. Hamas heeft veel sympathisanten.

Conflictuitbreiding
Het fysieke conflict kan zich uitbreiden naar de noordgrenzen, waar de proxyís van Iran gereed staan om IsraŽl aan te vallen. Mocht een land besluiten om IsraŽl aan te vallen, dan kan dat land rekenen op een Amerikaanse tegenaanval vanaf het vliegdekschip USS Gerald R. Ford, dat zich voor de kust van IsraŽl bevindt.
Rusland heeft inmiddels openlijk partij voor de Palestijnen gekozen en Amerika gewaarschuwd zich militair niet in de strijd te mengen, anders wil Rusland dat ook gaan doen. Dit conflict kan zelfs in een derde wereldoorlog ontbranden.

Jeruzalem
Uiteindelijk draait dit conflict om het bezit van Jeruzalem. Dat heeft Hamas ook aangegeven door deze oorlog de Operatie al-Aqsa storm te noemen, een verwijzing naar de Al-Aqsamoskee op de Tempelberg. We zien Zacharia 12:3 in vervulling gaan: Te dien dage zal Ik Jeruzalem maken tot een steen, die alle natiŽn moeten heffen; allen die hem heffen, zullen zich deerlijk verwonden. En uiteindelijk zullen de IsraŽlieten Hem zien die zij doorstoken hebben (Zacharia 12:10).

Kees Noorlander

© 

Neem een (proef)abonnement

Lijst Zoeklicht artikelen

Home